Uriasii din adancuri
martie 25, 2012

Santierul pregateste, in acest an, lansarea unei nave de mari dimensiuni, destinata marinei militare olandeze, iar epava ar putea sa creeze mari pobleme. Lucrarile de ranfluare ar fi trebuit sa inceapa luna trecuta, insa au fost amanate din cauza vremii nefavorabile. Bugetul alocat pentru ranfluarea epavei Slatina este de 10 milioane de euro.

Aflata de 21 de ani in apele Dunarii, epava navei Slatina prezinta riscuri mari pentru navigaţie. Epava se află la 205 metri de intrarea in docul uscat al Şantierului Naval Damen şi blochează accesul la danele 35 şi 38 ale Portului Bazin Nou.

Chiar daca a fost ancorata cu parame foarte groase, timpul si rugina si-au pus adanc amprenta asupra epavei. Alunecarea epavei in senalul navigabil ar bloca navigaţia si ar polua apele Dunarii.

Mai mult, epava risca sa puna in pericol un proiect de mare importanta pentru şantier: lansarea uneia dintre cele mai mari nave contruita vreodată pe malul Dunarii.Conform contractului, lucrarile de ranfluare ar fi trebuit sa inceapa in februarie, insa au fost amanate din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Nava Slatina s-a scufundat în 1990, din vina marinarilor, care au facut cateva manevre gresite ce au condus la esuarea navei chiar langa canalul navigabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!